Anahtar Kelime
Not : Sorunuzun ana konusunu, ya da içinde geçen bir veya birden fazla kelimeyi bu bölüme yazıp enter tuşuna bastığınızda, içinde bu kelimelerin geçtiği soru ve cevaplara ulaşabilirsiniz. Sistem enter tuşuna her bastığınızda, diğer ilgili soru veya cevaba geçecektir.

Soru :
      RİSPERDAL ( RİSPERİDON ) DEMANS TEŞHİSİ İLE ÖDENİYOR MU ?
Cevap :
      BAHSİ GEÇEN İLAÇ VE BENZERLERİ , DAHA ÖNCE PROSPEKTÜSÜNDE DEMANS ENDİKASYONU BULUNDUĞUNDAN BU TEŞHİS İLE ÖDENİYORDU. FAKAT DAHA SONRA SAĞLIK BAKANLIĞINCA DEMANS TEŞHİSİ İLACIN ENDİKASYONLARINDAN ÇIKARTILDI. DOLAYISIYLA ARTIK BU TEŞHİSTE ÖDENMEMEKTEDİR.

Soru :
      TEBOKAN VE MUADİLLERİ ÖDENİYOR MU ?
Cevap :
      GİNKGO GLİKOZİTLERİ İHTİVA EDEN VE DAHA ÖNCE KURUMLARCA ÖDENEN İLAÇLAR , ( TEBOKAN VE MUADİLLERİ ) SADECE MALİYE BAKANLIĞINCA KONSOLİDE BÜTÇEYE TABİ KURUMLARCA , YANİ YEŞİL KART VE MEMURLARIN REÇETELERİNE YAZILINCA ÖDENİR. SGK YA BAĞLI KURUMLARCA ( SSK , BAĞKUR , EMEKLİ SANDIĞI ) ÖDENMEZ.

Soru :
      YASMİN TABLET HANGİ TEŞHİSLERDE ÖDENİYOR ?
Cevap :
      YASMİN TABLET, KONTRASEPSİYON DIŞINDAKİ PROSPEKTÜS ENDİKASYONLARINA UYGUN DÜZENLENEN İLAÇ KULLANIM RAPORU İLE REÇETE EDİLMESİ DURUMUNDA ÖDENİR.

Soru :
      UYKU BOZUKLUKLARI ( İNSOMNİA , HİPERSOMNİA ) HANGİ RAPOR KODUYLA KAYDEDİLECEK ?
Cevap :
      BU TEŞHİSLER İÇİN 20.00 KODU KULLANILACAKTIR. VERİLEN İLACIN RAPORDAKİ TEŞHİSDE ENDİKASYONU OLMALI VE RAPORDA ADI - DOZU BULUNMALIDIR.

Soru :
      OSTEOPOROZ RAPORU OLAN BİR HASTA, HEM FOSAMAX HEM DE MİACALCİC KULLANABİLİR Mİ?ESKİDEN OLUYORDU.
Cevap :
      15.06.2007 TARİHLİ SON S.U.T. A GÖRE HASTANIN OSTEOPOROZ TEDAVİSİ İÇİN, BU AMAÇLA KULLANILAN İLAÇLARDAN SADECE BİRİNİN BEDELİNİ S.G.K. KARŞILAMAKTADIR.DİĞERİNİ HASTA ARZU EDERSE BEDELİ KARŞILIĞI ALABİLİR. REÇETEDE HER İKİSİ DE YAZILMIŞSA ÜSTTE YAZAN İLAÇ VERİLMELİ YA DA HEKİME BİRİ İPTAL ETTİRİLMELİDİR.

Soru :
      OSTEOPOROZ RAPORLARININ EKİNDEKİ K.M.Y. ÖLÇÜMÜNDE WARDS T DEĞERİ DİKKATE ALINABİLİR Mİ?
Cevap :
      HAYIR.-------- LOMBER BÖLGEDE L1 , L2 , L3 , L4 , L1-L4 , L2-L4 , TOTAL . ---------- FEMORAL BÖLGEDEN İSE FEMUR BOYNU ( FEM. NECK VEYA NECK OLARAK DA YAZILIR ) YA DA FEMUR ( TOTAL OLARAK DA YAZILIR ). BUNLARDAN HERHANGİ BİRİNİN T DEĞERİNE BAKILMALIDIR.

Soru :
      AİLE HEKİMLERİ HANGİ İLAÇLARI YAZABİLİR ?
Cevap :
      AİLE HEKİMLERİ AİLE HEKİMİ UZMANI STATÜSÜNDEDİR.BU SEBEPLE UZMAN HEKİM TARAFINDAN YAZILMASI GEREKEN TÜM İLAÇLARI VE İLGİLİ UZMAN HEKİM OLARAK DA AİLE HEKİMİ UZMANI TARAFINDAN YAZILABİLEN TÜM İLAÇLARI YAZMA YETKİSİNE SAHİPTİR.

Soru :
      DİÜRETİKLERLE KOMBİNE TANSİYON İLAÇLARINDA,DİÜRETİĞİN İSMİ DE YAZMALI MIDIR ?
Cevap :
      EVET.DİÜRETİĞİN İSMİ DE MUTLAKA BELİRTİLMELİDİR.FAKAT HER ETKEN MADDENİN YANINDA OLMASI GEREKMEZ.İLAÇ İSİMLERİNİN İÇİNDE HERHANGİ BİR YERDE BULUNMASI YETERLİDİR.

Soru :
      RAPORDA PERİNDOPRİL YAZILMIŞ.COVERSYL 5 MG VEREBİLİR MİYİM ? YOKSA MUTLAKA PERİNDOPRİL ARJİNİN OLARAK MI YAZMALI DIR ?
Cevap :
      ETKEN MADDENİN BELİRTİLMİŞ OLMASI YETERLİDİR.TUZUNUN BELİRTİLMESİ ŞART DEĞİLDİR.COVERSYL PLUS VEREBİLMENİZ İÇİN İSE AYRICA İNDAPAMİD ETKEN MADDESİ DE BELİRTİLMİŞ OLMALIDIR.

Soru :
      REÇETEDE İNSÜLİN YAZILMIŞ AMA İĞNE UCU YAZMAMIŞ.YİNE DE NOVOFİNE İĞNE UCU VEREBİLİR MİYİZ?
Cevap :
      HAYIR.MUTLAKA NOVOFİNE OLARAK REÇETEYE YAZILMALI VE DOZU YER ALMALIDIR.