80. YIL


Bu yıl büyük bir coşku ile kutladığımız Cumhuriyet Bayramının önemli bir özelliği de, Cumhuriyetin 80. yılında tüm yurttaşların büyük bir bilinç içerisinde yaşadığımız ülkeye sahip çıkmalarıydı.Yurdun dört bir yanında Cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine olan bağlılığımız yüksek sesle ifade edildi.

80. yıl kutlamalarında öne çıkan bir diğer önemli olgu ise tüm yurttaşların bu ülke için üzerine düşenleri özveri ile yapma kararlılığıydı

Böylesine önemli ve zor bir dönemde biz eczacılar da bir yandan mesleki yaşamımızı sürdürmek için çaba sarf ederken bir yandan da devletin kaynaklarının doğru kullanılması için çalışmalar yapıyor,önerilerimizi sunuyoruz.

Bizler de bu bilinçle hareket ederken karşımıza sürekli engeller çıkarılmaya devam ediliyor.Şöyle ki,2004 yılı bütçesi hazırlanıyor ve sağlığa 3 katrilyon 670 trilyon TL pay ayrılıyor.Bütçeye oranı ise sadece %2.5 .Bu yıl da ülkemizin eğitim ile birlikte en önemli konularından biri olan sağlığa yeterli pay ayrılmamış.

Tüm bunlar olurken bazı ilaç firmaları da geçen yıl olduğu gibi fiyat indirimine devam ediyorlar.Emekli Sandığı’nda süregelen ucuz eşdeğer uygulamasında yüksek olan fiyatlarını ,kurumca ödenebilir noktalara çekiyorlar.Biz eczacıların ilaç fiyatlarının ucuzlamasına hiçbir itirazımız yok ve olamaz da.Ancak burada sorgulanması gereken konu eczanelerin raflarındaki mevcut(yüksek fiyatlı) ilaçların durumudur.Aylar önce bedeli ödenmiş,vergisi ve KDV’si ödenmiş bu ilaçlar da eczacıların gördüğü zarar nasıl giderilecek ?Geçmişten bugüne yüksek fiyatlarla fatura edilen ilaçların sosyal güvenlik kurumlarına verdiği zarar nasıl giderilecek? Bu konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve TEB.’ne geçtiğimiz dönem başvurularımızı yapmıştık.Henüz bir yanıt alamadık !

Son günlerde gündemimizdeki diğer bir önemli konu da Sağlık Bakanlığı’nca reçetesiz satılan ilaçlar için reklama izin veren yönetmeliğin çıkmasıydı.Aylar önce de belirttiğimiz gibi medya bu olaya malum nedenlerden ötürü sıcak bakıyordu.Ama bizler ilaçta reklamın halkımızı yanlış yönlendireceği ve ilaç gibi önemli bir ürünün yanlış kullanılmasına neden olacağı için karşı çıktığımızı belirtmiştik.

Anlaşılan o ki,ilaç firmaları reçetesiz satılan ilaçlarını herhangi bir sarf malzemesi gibi sunma ve reklamlarla satışlarını arttırma telaşları var.Bu arada reçetesiz satılan ilaç grupları hızla artacak ve tamamı sosyal güvenlik kuruluşlarınca ödemez hale gelecek.Asıl büyük tehlike ise gelecekte reçetesiz satılabilir ilaçların eczane dışına çıkarılması talebini doğuracak olmasıdır.

Tüm bunlar ilaç firmalarının satışlarını arttırmak,pazar paylarını yükseltmek amaçlı hamleleridir.

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi biz eczacılar hem rasyonel ilaç kullanımını, hem de bu ülkenin kaynaklarının doğru kullanılması yönünde mücadelemizi sürdürüyoruz.Biz örgütlü bir meslek grubuyuz,ülkemizi ve insanlarımızı seviyoruz,oyuna gelmeyeceğiz.

Saygılarımla,

Ecz. Tuncay SAYILKAN


BAŞKANDAN - Ecz.Tuncay Sayılkan

BAÅžKANDAN

BU SESE KULAK VERİN…

BU SESE KULAK VERÄ°N… Pandemi süreci ve deprem felaketi sonrasında son yılların en ağır ve olumsuz ekonomik koÅŸulları ile mücadele etmemize karşın; &uu...

28.06.2024 tümü

  • Ä°laç Haber Aktüel
VEFAT VE BAÅžSAÄžLIÄžI

Sosyal Medya Hesaplarımız