14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI


"14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI

 İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan’ın Eczacılık Mesleğinin Akademik Kuruluşunun 185 . yılında “eczacılık günü”  nedeniyle  yaptığı yazılı açıklama aşağıdadır.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz…

Değerli Basın Mensupları;

Eczacılık mesleğinin akademik kuruluş tarihi olan 14 Mayıs , ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi İzmir’de de İzmir Eczacı Odası,Eczacılık Fakültelerimiz ve E.Ü.Eczacılık Fakültesi Mezunlar Derneği işbirliği ile ortaklaşa düzenlenen çeşitli etkinliklerle “Eczacılık Günü” olarak kutlanmaktadır.

Ülke insanına şifa dağıtan bir mesleğin mensupları olarak üzerimize düşenleri yapmaya devam ediyoruz.Yakın tarihte yaşadığımız pandemi süreci ve  deprem felaketi sonrasında sağlık hizmetlerinin ve sağlık çalışanlarının ne kadar önemli olduğu görülmüştür.

Pandemi sürecinin isimsiz kahramanları olan biz eczacılar yaşadığımız deprem felaketi sonrası bölgeye en hızlı ulaşan ve en organize meslek grubu olmuştur. Yaşanan tüm zorluklara karşın afet bölgesinde ilaç-eczacılık hizmetini kesintiye uğratmadan özveriyle sürdüren tüm meslektaşlarımıza bir kez daha  şükranlarımızı sunuyoruz.

Mesleğimizin sürdürülebilir olması ve gelecek nesillere daha iyi koşullarda bir meslek bırakmak en büyük dileğimizdir. Mesleğimizin geleceğini olumsuz etkileyen bazı konularda acil düzenlemeler kaçınılmazdır.

• Sağlık hizmetlerinde özellikle de ilaç-eczacılık alanında izlenen tasarruf amaçlı politikalar sonrasında vatandaşımızın cebinden her geçen gün daha fazla para çıkmakta ve adım adım paralı hale gelen sağlık hizmetleri halkımızı olumsuz etkilemektedir.

•Euroya dayalı fiyatlandırma yöntemi Başta ithal ilaçlar olmak üzere bir çok ilacın temininde sorunlar yaratmakta ve vatandaşlarımızın ilaca ulaşımında zorluklar yaşatmaktadır.Ülke gerçeklerine uygun bir fiyatlandırma modeline geçilmeli ve vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir.

•Dışa bağımlı olmayan bir ilaç sanayi hayalimizden hiç vaz geçmedik.Yerli ve milli ilaç üretimine gereken destek verilmelidir.Yerli üretim noktasında üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.

• Yasal düzenleme ile eczane açılışlarına nüfusa dayalı kısıtlama getirilmiş, ancak her yıl yeni eczacılık fakültelerinin açılışına onay verilmesi ile samimiyetten uzak bir tavır sergilenmekte ve geleceğe yönelik kaygılarımızı arttırmaktadır. Akademik kadrosu ve fiziki koşullara uygun olmayan yeni eczacılık fakültelerinin açılışına onay verilmemeli, mevcut fakültelerin kontenjanları da azaltılmalıdır.

 • Geçtiğimiz yıllarda sıklıkla dile getirdiğimiz, ancak  hiçbir olumlu adım atılmayan, ilaçta reklam ve  eczane dışında ilaç satışı da halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. İnsan sağlını doğrudan ilgilendiren tüm ürünlerin internetten satışı yasaklanmalıdır.Gıda takviyesi veya bitkisel kökenli diye adlandırılarak masumlaştırılan ürünler sadece T.C Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmalı ve eczacı danışmanlığı olmadan kullanılmamalıdır.

Biz eczacılar , eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 185. yıldönümünde ,

Koşullar ne olursa olsun, yaşanan tüm sorunlara ve olumsuzluklara rağmen ;

ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar  nerede görev yaparsa yapsın, ülkemizin dört bir yanında halkımıza kesintisiz  sağlık hizmeti sunan tüm meslektaşlarımız ile gurur duyuyoruz.

Bizlere bu gururunu yaşayan tüm meslektaşlarımızın “eczacılık günü” nü en içten dileklerimizle kutluyor ,

güzel ve aydınlık günler göreceğimize olan inancımızla ,sağlık dolu yıllar diliyoruz.

Saygılarımızla…14.05.2024

 

 İzmir Eczacı Odası

 Basın Bürosu