2009 Protokolü Hkk.
Değerli meslektaşlarımız,
TEB ile SGK arasında 2009 yılı protokolünün 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanmasının ardından, 20 Ocak 2009 Salı günü akşam saatlerinde TEB Merkez Heyeti imzalı bir açıklama yapıldı. Açıklamada örgütlü mücadelemiz sonrasında protokoldeki kazanımlarımız (?) alt alta sıralanmıştı. Ancak bu açıklamada bazı konular yeterince açık dile getirilmemiş , bazı konulardan ise hiç söz edilmemişti.Kısacası samimi olmayan bir açıklamaydı.
İzmir Eczacı Odası yönetim kurulu olarak , imzalanan protokolün içeriğini ve görüşlerimizi TEB tarafından yapılan açıklama üzerinden ,beklentilerimiz ve sizlerle yaptığımız görüşmelerin ışığında değerlendirdik.
1-Eczacı-eczacı ortaklığı konusunun tamamen gündemden kaldırılması ve bunun en yetkili kişiler tarafından kamuoyuna açıklanması mücadelemizin gücü ile elde ettiğimiz önemli bir neticedir. Öte yandan Sağlık Bakanlığı ile 6197 sayılı Yasada yapılacak düzenlemelerin Türk Eczacıları Birliğinin mutabakatı olmaksızın kesinlikle gündeme getirilmemesi konusunda görüş birliğine varılmıştır,
-Ortaklık meselesinin TBMM gündemine gelmeden geri çekilmiş olsa da ;6197 sayılı yasada bizlerin görüşü ve mutabakatı olmadan yeni bir düzenleme yapılmayacak olması olumlu bir adımdır.
2-Eczanelerin, verdikleri sağlık danışmanlığı hizmetine uygun biçimde, Sağlık Uygulama Tebliğinde birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak yer alması sağlanmıştır.
-Mesleğimizin geleceği ve prestiji adına önemli bir adımdır. Bu gelişmede büyük emekleri olan Sayın Prof.Dr. Levent üstünesin ve Eczacılık Fakültesi Dekanlarının önemli katkıları vardır.
3-Türk Eczacıları Birliğinin 6643 sayılı Yasa gereğince sözleşme yapma hak ve yetkisinin Sağlık Uygulama Tebliğinde bir kez daha yer alması sağlanmıştır,
-Sözleşme yapma yetkisi 6643 sayılı yasada zaten açıkça TEB ne verilmiştir.SUT içeriğinden önce çıkarılıp sonra tekrar yer alması ilginç sayılabilecek bir gelişmedir.
4-İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan düzenleme ile, 0-100 TL arası ilaçlarda eczacı karlılığının %25e yükseltilmesi sağlanmıştır,
-Bu kararnamede eczanelerde önemli kayıplara yol açan fiyat indirimlerindeki 45 günlük süre uygulaması için de adımlar atılmalıydı. İlk bakışta önemli bir kazanım gibi algılansa da eczanede Kamu Kurum Iskontolarından ortaya çıkan kayıplarımızın sadece % 10 nu karşılayabilecek bir adımdır. üstelik bu kazanımın muhatabının ilaç firmaları olduğu göz önüne alındığında önümüzdeki süreçte ilaç alım koşulları yakından izlenmelidir.
5-8000den fazla eczanemizin kamu kurum ve kuruluşlarına ıskonto vermeden sözleşme yapması sağlanmıştır,
-Yıllık KDV hariç 350.000 YTL ve altı ciro yapan eczanelerin iskontolarının sıfıra çekilmesi olumludur , ancak bunun bedeli 900.000 TL üzeri yapan ve ağırlıklı olarak 4. ve 5. kademe ilaçlarla yani oldukça düşük karlılıkla hizmet veren eczanelerden çıkarılmıştır. üstelik yapılan bu işlem sonrasında kurum yaklaşık 15 milyon TL(eski para ile 15 trilyon) karlılık da sağlamıştır.
6-Eczacının ilaç sunumu ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin Sağlık Uygulama Tebliğinde işlem yapılması halinde TEB ve SGKnın görüş birliğine varması kabul edilmiştir,
-Pratikte bu şekilde uygulanabilmesi halinde olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
7-Uzun yıllardan sonra kamunun eczacı istihdamı konusunda çok önemli bir adım atması