BÄ°RLÄ°KTE AÅžACAÄžIZ...
Önce yıpratıcı ve uzun süren bir pandemi süreci, daha sonra da tarihin en geniÅŸ boyutlu ve en ağır depremi sonrasında ortaya çıkan ekonomik kriz her geçen gün biraz daha derinleÅŸti. Alınan tüm önlemlere ve müdahalelere raÄŸmen ülkemizdeki enflasyon çok ciddi boyutlara ulaÅŸtı.
Tüm kesimler için yakıcı etkiler oluÅŸturan ekonomik kriz biz eczacıları da oldukça derinden etkiledi. Eczanelerimizdeki baÅŸta kira ve personel giderleri olmak üzere, tüm zorunlu giderler birkaç yıl içinde inanılmaz bir hızla artmaya ve eczane ekonomilerini olumsuz etkilemeye baÅŸladı.
Bu süreçte ilaç firmaları satış koÅŸullarında, mal fazlalarında ve vadelerde yaptıkları deÄŸiÅŸiklikler ile bir anlamda kendilerini korumaya almışlar ve yükü eczanelerin omuzlarına bırakmışlardır.
Hatta bazı firmalar KKÄ°’leri eksik uygulayarak veya hiç uygulamayarak ya da alternatif metodlar üreterek sorun yaratmış ve eczaneler ile vatandaşı karşı karşıya bırakmışlardır.
Dağıtım kuruluÅŸları ise alınan ve alınacak olan ekonomik tedbirler sonrasında 2024 yılının çok zor geçeceÄŸini öngörmüÅŸler ve satış koÅŸullarında yaptıkları düzenlemeler ile kendilerini korumaya yönelik kararlar almışlardır.
Eczanelerde her geçen gün biraz daha artan ekonomik sıkıntı firmaların veya depoların keyfiyeti ile deÄŸil Ä°FK’de yapılacak doÄŸru düzenlemeler ile aşılabilir.
Bu zor dönemin eczanelerde olabildiÄŸince az hasarla atlatılmasında son iki yıl içerisinde “Ä°laç Fiyat Kararnamesi”nde yapılan üç düzenlemenin çok önemli olduÄŸunu biliyoruz.
Nitekim 8 Temmuz 2022, 12 Ekim 2022 ve 14 Mart 2023 tarihlerinde yapılan Ä°FK düzenlemeleri sorunu ortadan kaldırmamış ama bu zor günlerde tam anlamı ile can suyu olmuÅŸtur.
Yüksek enflasyon sonrasında çok geç kalmadan Ä°FK’da ülke gerçeklerine uygun oranda bir düzenleme yapılmalıdır. Ä°FK düzenlemelerinde eksik kalan çok önemli bir nokta ise ‘’baremler yapılan zam oranında artırılır’’ ibaresinin bir türlü kararname içeriÄŸine girmemiÅŸ olmasıdır.
Aslında temel sorun ülkemizde saÄŸlık hizmetlerine ve saÄŸlık çalışanlarına bakıştan kaynaklanmakta olup, yaÅŸanan tüm sıkıntıları dile getirmemize karşın saÄŸlık alanında tasarrufta ısrar eden anlayıştır.
2004’den bu yana yürürlükte olan mevcut ilaç fiyatlandırma sistemi iflas etmiÅŸtir. Euro kuruna dayalı sistem nedeni ile ilaca ulaÅŸmak her geçen gün biraz daha zorlaÅŸmaktadır. Kimi firmalar ülkemizdeki faaliyetlerine son vermektedir. Özellikle de ithal ilaçların temininde yaÅŸanan güçlüklerin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinde tedavi süreçlerinde yerini alan bir çok yeni nesil ilaç, mevcut fiyatlandırma nedeniyle ne yazık ki ülkemizde kullanıma sunulamamaktadır.
Biz eczacılar bir yandan ekonomik sorunlarımıza çözüm arıyor, diÄŸer yandan da bulunamayan ilaçları ve aksayan tedavileri yani saÄŸlık alanında yaÅŸanan sorunlara dikkat çeken açıklamalar yapıyor, halk saÄŸlığına olumsuz yansıyan tüm geliÅŸmeler için çözüm arıyoruz.
Görünen odur ki, 2024 yılı hepimiz için oldukça zor geçecek. Uygulanan parasal sıkılaÅŸtırma ve diÄŸer ekonomik tedbirlerin dozu yerel seçimler sonrasında biraz daha artırılacak.
Alt alta yazdığımızda onlarca kalemden oluşan zorunlu giderlerimizi olabildiğince azaltmalı, satın alma ve stok yönetimlerine fazlaca özen göstermeliyiz.
Kısacası bu zor dönemde eczanelerimizin ekonomik yapısını korumak için birlikte çalışmalı, gerekli tedbirleri almalı ve her zamankinden çok daha dikkatli olmak zorundayız.
Herkesin emeÄŸinin karşılığını aldığı aydınlık günler dileklerimle…
Ecz.Tuncay Sayılkan