BÖYLE GİTMEZ...
Çok özel ve farklı bir mesleÄŸimiz var.Son yıllarda çok ciddi ekonomik sorunlarla mücadele ediyor olsak da vatandaşın ilaca ulaÅŸmasını ve nitelikli saÄŸlık hizmeti almasını önemsiyor,üzerimize düÅŸenleri yapıyoruz.
Kamu kurumlarının üretim veya ithalat ruhsatını verdiÄŸi ,fiyatını ve satın alma koÅŸullarını en büyük alıcı olan kamunun belirlediÄŸi bir ürünü aldığımız eÄŸitim sonrasında danışmanlık yaparak halka sunan bir meslek grubuyuz.
Satın alma koÅŸullarını da üretici firmalar ile dağıtım kuruluÅŸlarının belirlediÄŸini düÅŸündüÄŸümüzde iÅŸin ekonomik boyutunda olmadığımız net olarak görülmektedir.
Özellikle de 2005 yılında tüm sosyal güvenlik kuruluÅŸlarının birleÅŸtirildiÄŸi ve tamamının SGK çatısı altında toplanması ile herkesin eczanelerden saÄŸlık hizmeti alması süreçlerinde en büyük alıcı konumu oldukça güçlenen kamunun sektörün bileÅŸenleri ile ortak aklı oluÅŸturmadan koyduÄŸu tasarruf amaçlı kurallar uzun zamandır tüm sektöre yön veriyor.
Yürürlükte olan ilaç fiyat kararnamesi gereÄŸince Avro kurunda bir önceki yıl içerisinde yaÅŸanan deÄŸiÅŸikliklere göre ilaca yapılacak zam oranı belirleniyor ve Åžubat ayının ikinci yarısında uygulamaya konuluyor. Uygulama tarihi ve zam oranı aylar öncesinden tahmin edilebildiÄŸi için piyasada bulunamayan ilaçlar da artıyor.
Bizler eksik ilaçları temin edip hizmeti sürdürmek için çaba harcarken vatandaÅŸlar ise eczane eczane dolaÅŸarak ilacına ulaÅŸmaya çalışıyor.
Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl oldukça çok ciddi bir ilaç krizi yaşanıyor. Her yılın başında piyasada bulunamayan ilaçlar nedeniyle eczacılar ve vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar bu defa yaz aylarından itibaren yaşanmaya başlandı.
Ä°ki yıldır süregelen pandemi de yaÅŸanan sorunun oldukça hızlı büyümesine neden oluyor.
Halkımızın en kolay ulaÅŸabildiÄŸi saÄŸlık danışmanları olarak, özellikle de nöbet hizmetini yerine getirirken yüzlerce vatandaÅŸa ilaçların bulunamadığını ve nedenlerini anlatmak durumunda kalıyoruz.
Bulunamayan ilaçların yanı sıra yıllardır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi ile her zam döneminde 4. ve 5. Kademeye geçen ilaçlar ile yeni kayıplara uÄŸruyoruz. Belki de sattığı ürüne zam geldiÄŸinde kayıplara uÄŸrayan tek meslek eczacılık…
Üretici firmalar ve dağıtım kuruluÅŸları her yıl olduÄŸu gibi bu zorlu süreçte üretimi azaltarak ya da durdurarak, satış koÅŸullarında deÄŸiÅŸiklikler yaparak ve MF’leri azaltarak veya tümden kaldırarak kendilerini koruyan önlemleri alıyor ve süreci en az zararla atlatmaya çalışıyor.
GeçtiÄŸimiz yıllardan farklı olarak bu yıl kimi firmalar kayıplarını azaltabilmek adına KKÄ°’nı hiç uygulamayarak ya da eksik uygulayarak sektörde yaÅŸanan sıkıntıları eczanelere ve vatandaÅŸa fatura etmeye çalışıyorlar, onları anlamak mümkün deÄŸil…
Meslek örgütlerimizin sorunun ciddiyetine ısrarla dikkat çekerek “ilaçlar bulunamıyor, vatandaÅŸ zor durumda, hastalar ilacına ulaÅŸmakta sıkıntı yaşıyor” içerikli açıklamalarına karşılık olarak, ilaç temininde herhangi bir sorun yaÅŸanmadığı ve stok yapanlar yüzünden bunların yaÅŸandığını ileri süren garip açıklamalar yapılıyor, sektörün bileÅŸenleri stokçulukla suçlanıyor.
Sorunu görmezden gelmek ve baÅŸkalarını suçlayarak günü geçirmek sadece çözümü geciktirmektedir. Bir çok meslektaşımız bu ÅŸartlarda eczanelerini ayakta tutabilmek ve ilaç-eczacılık hizmetini sürdürebilmek için büyük fedakarlıklar yapmaktadırlar.
Boyutları her yıl biraz daha artan bu önemli sorunlara ivedilikle çözüm bulunmaz ise saÄŸlık hizmetini sürdürmek kolay olamayacaktır.
Sonuç olarak, yaÅŸanan sorunlar bellidir ve çözümü de hiç zor deÄŸildir.
Ä°laç fiyat kararnamesini güncelleyerek baremleri yükseltmenin yanı sıra senede bir defa, belirlenen sabit takvimde ve yüksek oranda yapmak yerine 3 veya 4’er aylık dönemlerde daha küçük oranlarda yapmak bulunamayan ilaç sorununu çözecek, vatandaşın ilaca ulaÅŸmasını saÄŸlayacaktır.
Ayrıca, zam oranının belirlenmesinden hemen sonra uygulanmaya konulması her yıl yaşanan bu sorunu tamamen ortadan kaldıracaktır.
2005’den bu yana uygulamada olan ancak SGK ile firmalar arasında imzalanmış herhangi bir protokol olmadığı için tam anlamı ile ilaç firmalarının keyfine bırakılan KKÄ° uygulamasında firmalar ile protokol yapması ve uygulamanın eczane dışına gerçekleÅŸmesi kaçınılmaz olmuÅŸtur.
Eczaneler halkın en kolay ulaÅŸtığı saÄŸlık kuruluÅŸları, eczacılar da halkın en kolay ulaÅŸtığı saÄŸlık danışmanlarıdır. Bu nedenle ilaç temininde yaÅŸananları, vatandaşın ilaca ulaÅŸmakta neler yaÅŸadığını, bu ÅŸartlarda hizmeti daha fazla sürdürebilmenin mümkün olmadığını ve çözümün çok da zor olmadığını en iyi biz biliyoruz.
Her yıl artarak devam eden bu önemli sorunun ve saÄŸlık alanında yaÅŸanan olumsuzlukların ivedilikle çözüme kavuÅŸturulması ilaç-eczacılık hizmetlerinin sürdürülebilmesi ve halk saÄŸlığı adına da büyük önem taşımaktadır. Eczanelerin bu yükü daha fazla taşıması beklenemez.
Kısacası böyle gitmez !
Saygılarımla…
Ecz.Tuncay Sayılkan