BU DA GEÇECEK…
Biz eczacılar ülkemizdeki koronavirüs ile mücadelede tüm zorluklarına karşın çok ciddi özverilerle saÄŸlık hizmetini kesintisiz sürdürüyoruz. Ä°lk vakanın resmi olarak açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden bu güne kendimizi ve çalışanlarımızı da koruyacak önlemleri alarak, bahane üretmeden görevimize devam ediyoruz.
Covid-19 salgını ile mücadelede altı ayı geride bıraktık. Virüs neredeyse tüm dünyada bir çok bilinmezler, kaygılar ve korkular ile devam ediyor. Pandemi sürecinde özellikle maske krizinin kötü yönetilmesi en çok eczanelere zarar verdi. Önerilerimize kulak verilmeden alınan kararlar hepimizi yordu.
Bu güne geldiÄŸimizde ise aşı krizi ile karşı karşıya olduÄŸumuz net olarak görülüyor. VatandaÅŸlarımıza yönelik doÄŸru bilgilendirme yapılmadığı ve televizyon kanallarından “bu yıl mutlaka aşı olun” çaÄŸrıları yapılmaya devam ettikçe sorun hızla büyüyor. Bu kez de aşı talebinde bulunan hastalarımız ile karşı karşıya kalıyoruz.
Oysa hesap açık seçik ortada…
83 milyon nüfusu olan ülkemize bu yıl yaklaşık 1.5 milyon grip aşısı geleceÄŸi açıklandı. Bu durumda her geçen gün biraz daha artan aşı talebine yanıt vermemiz mümkün olmayacak.
Aşı konusunda görüÅŸ bildiren bilim adamlarının bu gerçekleri bilmesi ve vatandaÅŸlarımızı doÄŸru yönlendirmesi büyük önem taşıyor. Risk gruplarında yer alan ve aşı olması gereken hedef kitleyi doÄŸru tanımlayıp, “parası olana deÄŸil ihtiyacı olana aşı” mantığını öne çıkartmak gerekiyor.
Aslında iÅŸin ekonomik boyutundan ve günübirlik çözümlerden çok fakülte sayısının azaltılması, Ä°laç Fiyat Kararnamesinde deÄŸiÅŸiklik , eczane dışında ilaç satışının engellenmesi gibi geleceÄŸi ÅŸekillendirecek doÄŸru hamlelere ve kalıcı çözümlere ihtiyacımız var.
Pandemi süresince sunduÄŸumuz özverili hizmet ve özellikle de raporlu ilaçların reçetesiz olarak eczanelerden temini ile tam anlamı ile birinci basamak saÄŸlık hizmet sunucusu olduÄŸumuz kanıtlanmıştır. SaÄŸlık kuruluÅŸlarındaki yoÄŸunluÄŸu ve bulaÅŸ riskini azaltmak adına alınan bu karardan sonra eczanelerimizde oldukça ciddi bir yoÄŸunluk ortaya çıkmış, eczacılar bu dönemde ciddi sorumluluklar üstlenmiÅŸlerdir.
1.Haziran.2020 tarihinde tedbirlerin kademeli olarak azaltılması ise yanlış deÄŸerlendirilmiÅŸ ve salgın geçti algısı ortaya çıkmıştır. Devamında önlemlerin hiçe sayıldığı düÄŸünler, cenazeler ve diÄŸer kalabalık ortamlar bulaÅŸ riskini önemli oranda artırmıştır. Son günlerde artan vaka sayıları bu tablonun somut bir kanıtıdır. Koronavirüs salgını ile ilgili geliÅŸmeler her geçen gün biraz daha ağırlaÅŸmakta, korku ve tedirginlik yeniden hızla artmaktadır.
MeslektaÅŸlarımız ve eczane çalışanlarımız her gün artan riskilere karşın eczanelerde özveriyle göreve devam ederken ve kendi imkanları ile korunmaya çalışırken kimi kesimlerce saÄŸlık çalışanları arasında adımızın anılmaması hepimizi derinden üzmektedir.
Bu zorlu süreçte kendini riske atarak insanlara saÄŸlık hizmeti sunan herkese teÅŸekkür borcumuz var. Bu süreçte ön plana çıkan saÄŸlık çalışanlarına yönelik saldırıların son bulması ve emeklerin karşılık bulması temel dileÄŸimizdir.
Koronavirüsle mücadele sürecinde kaybettiÄŸimiz tüm meslektaÅŸlarımıza ve eczane çalışanlarımızı saygı ile anıyor,salgınla mücadelede ön saflarda görev yapan meslektaÅŸlarımz ile gurur duyuyoruz.
Ä°zmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak imkanlarımız ölçüsünde meslektaÅŸlarımızı ve çalışanlarımızı koruyacak kararlar almaya ,yaraları sarmaya, salgın sürecini hep birlikte ve en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz.
Bu zor günlerde, ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar nerede görev yaparsa yapsın tüm meslektaÅŸlarımızı yalnız bırakmamak ve destek olabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
YaÅŸananlar ne kadar zor olursa olsun umudumuzu hiç kaybetmedik. Birlikte birçok güçlüÄŸün üstesinden geldik, en zor ve en sıkıntılı günleri hep birlikte aÅŸtık. Bu salgın da geçecek ve bizler halkın en yakın saÄŸlık danışmanları olarak yine birlikte güzel iÅŸler yapmaya , ülke insanına nitelikli saÄŸlık hizmeti sunmaya devam edeceÄŸiz.
Saygılarımla…
Ecz.Tuncay Sayılkan