Diyabet Riskinizi Ölçebilirsiniz!


 

 

Bir araştırmaya göre ülkemizde 3 milyon 600 bin diyabetli hasta bulunuyor ve bunların 1 milyon 200 bini hastalığını bilmiyor.

Genellikle 40 yaş üstündeki insanlarda görülen Tip 2 diyabetin semptomları normal yaşlanma sürecinde gizli kalabiliyor. Kişiler genelde başka bir sağlık problemi için doktora gittiğinde tesadüfen diyabet teşhisi konuluyor.

Tip1 diyabet ise nadiren uzun süre teşhis konmadan seyrediyor ve tedavi edilmediğinde de kısa sürede komaya ya da ölüme yol açıyor. Diyabet riskinizi testle ölçmeniz mümkün..
İşte o test:

65 yaş altındayım ve gün boyu çok az egzersiz yapıyorum veya hiç yapmıyorum.
EVET(5 puan) HAYIR (0 puan)

46-64 yaş arasındayım.
EVET(5 puan) HAYIR ( 0 Puan)

65 yaş üzerindeyim.
EVET (9 puan) HAYIR (0 PUAN)

4 kilo üzerinde çocuk doğurmuş bir kadınım.

EVET (1 puan) HAYIR (0 puan)

Kız veya erkek kardeşimde diyabet var.
EVET (1 puan) HAYIR (0 puan)

Diyabetli akrabam var.
EVET (1 puan) HAYIR (0 puan)

Sorulara verdiğiniz yanıta göre puanları toplayın.
3-9 puan arasındaysa: Şu anda diyabetli olma riskiniz düşük.

10 ve daha fazla puan: Diyabetli olma riskiniz yüksek. Eğer aldığınız puan 10 veya yukarıysa hemen doktorunuzdan randevu alıp görüşmelisiniz. Çünkü diyabetli olup olmadığınızı ancak doktorunuz tesbit edebilir. Bunun için şeker yüklemesi testi yaptırmanız gerekecek.

Test için bir gece açlık sonrası sabah alınan açlık kan şekerinin 126mg/dl nin üzerinde olması diyabet teşhisini koyduruyor. Ancak test sonucunuz normal çıksa bile 3 senede bir bu testin tekrarlanması istenir.

Erken teşhis normal, sağlıklı bir yaşam sansını veriyor. Tip 2 diyabetin tedavisi biraz kilo verme, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitedeki artıştan ibaret oluyor. Ama bu tedbirler yeterli olmadığında doktorunuz size ilaç veya insülin tedavisi verebiliyor.

Tip 2 tedavi edilmediğinde böbrek hastalığı, kalp- damar hastalıkları ve inme gibi komplikasyonlara neden oluyor.

Tip 2 diyabeti olanlar daha önceki durumlarına göre daha fazla susama ve acıkma ile halsizlik veya zayıflık hissediyor. Tip 2 diyabet genelde orta yaş ve üstündekileri etkiliyor. Diyabet vakalarının yüzde 90-95 ‘ini daTip2 diyabet oluşturuyor.