Eczacı Kamuoyuna


ECZACI KAMUOYUNA

9-10 Haziran 2006 tarihinde Kuşadası’nda toplanan TEB 35. Dönem Birinci Bölgelerarası Toplantı’nın gündemine 6197 Sayılı yasada yapılması planlanan değişiklikler ve özellikle eczanelerin eczacı olmayan kişilerin sahipliğinde açılması ile ilgili yasa önerisi damgasını vurmuştur. Ayrıca toplantıda kürsüye çıkan Eczacı Oda Başkan ve temsilcileri ortak söylem olarak SSK başta olmak üzere kamu güvenlik kuruluşlarında yaşanan sorunları gündem etmiştir. Tüm örgüt yöneticilerinin ortak görüş olarak eczane sahipliği ve eczacıların yaşadığı sorunlarda birleşmeleri sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Yıllardır emek verilen 6197 sayılı yasanın meclise gelmesi beklenen bu günlerde bazı sermaye grupları tarafından sağlıklı yaşam ve vücut bakım ürünleri adı altında birçok şeyin satıldığı, eczane zincirlerine zemin oluşturacak olan mağaza zincirleri hayata geçirilmeye başlanmış, bu süreçte yasamıza bu zincirlerin yasal alt yapıların monte edilmeye çalışılmaktadır.


Uluslararası sermaye grupları ve zincir eczane özlemi içindeki yerli işbirlikçiler, özlemlerini gerçekleştirmek için uygun bir zemin ve fırsat kollamaktadırlar. Bu amaçla, eczacı ortaklığını savunan bir grup eczacıya siyasi destekle sanal bir dernek kurdurulmuştur. Bir süre el altından yürütülen çalışmalar artık pervasız bir hal almıştır. Bu çabanın aslında zincir eczaneleri amaçlayan bir girişim olduğu aşikârdır. Pervasızlık öyle boyutlara ulaşmıştır ki, 6197 sayılı yasanın şekillendirildiği resmi bir toplantıda; Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türk Eczacıları Birliği temsilcileri ve eczacı milletvekilleri ile siyasi irade tarafından, bu dernek yöneticileri maalesef muhatap olarak kabul edilmişlerdir. Dernek temsilcileri toplantıya katılmakla kalmamış, katılımcılara ortak eczaneye bir diğer söylemle zincir eczaneye ilişkin projelerini dayatmaya varan bir üslupla kabul ettirmeye çalışmışlardır. Eczacı ortaklığını içeren ve kolayca sermaye ortaklığına, yani şirket modeline dönüşecek bir yasa taslağını orada katılımcılara sunmuşlardır.


Çıkar gruplarının amaçlarını bugün için kabul ettirememiş gibi görünmeleri, verilen yasa teklifinin komisyon gündemine alınmamış olması sorunun çözüldüğü anlamına gelmemektedir. Eczacı örgütüne düşen görev sürekli teyakkuz halinde olmaktır. Bu bağlamda sorunun görüşülmesi, tartışılması, ortak iradenin daha belirgin olarak kamuoyu ve siyasi iradenin karşısında ifade edilmesi için eczacı örgütümüzü bir kez daha ortak tavır geliştirmeye çağırıyoruz.


Başta SSK olmak üzere kamuya verilen ilaç hizmetinde; kesintiler, reçete iadeleri ve daima eczacı aleyhine yorumlanarak uygulanan Bütçe Uygulama Talimatı, eczacıları canlarından bezdirme noktasına getirmiştir.


Tüm bu dayatmalar ve mesleğin yok edilmesi çalışmaları karşısında 26.000 eczacının iradesi ve kararlılığını ifade edecek bir tavır ortaya konulmalıdır.


Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’ni sorunun çözümüne önderlik etmek üzere çok ivedi olarak geniş katılımlı, sorunun tüm yönleri ile tartışılabileceği, zaman kısıtlaması olmayan bir Başkanlar Danışma Kurulu toplaması için göreve çağırıyoruz.


İSTANBUL ECZACI ODASI

İZMİR ECZACI ODASI

BURSA ECZACI ODASI

ANTALYA ECZACI ODASI

ESKİŞEHİR ECZACI ODASI

ERZURUM ECZACI ODASI

KAHRAMANMARAŞ ECZACI ODASI

ZONGULDAK ECZACI ODASI

TRABZON ECZACI ODASI

MERSİN ECZACI ODASI

KASTAMONU ECZACI ODASI

KOCAELİ ECZACI ODASI

AFYON ECZACI ODASI

ÇANAKKALE ECZACI ODASI

TOKAT ECZACI ODASI

AMASYA ECZACI ODASI

ÇORUM ECZACI ODASI<