Ege Eczacı Odaları


 

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

16/12/2006 tarihinde Aydın’da toplanan Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulunun ;
1)         “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu” hakkındaki görüşleri şunlardır.
             Bu yeni kurulması düşünülen bağımsız kuruma ihtiyaç vardır. Ancak ;
1.a       İlaç ve Eczacı bu yasa ile birbirinden ayrılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Eczacılık Genel Müdürlüğü oluşturulması ve bu müdürlüğün başında bir eczacı olmalıdır.
1.b       1262 sayılı yasada bulunan

  1. İlacın sadece eczanede satılacağı
  2. İlaçta reklam yasağı

            Mesleğimizin yıllarca savunulan ve vazgeçilmez ilkeleridir. Yasa tasarısı bu maddeleri yok etmektedir.
1.c       6197 sayılı yasada bulunan eczanelerin çalışma esaslarını tespit etmek, açılış izinlerini vermek ve denetimlerini yapmak yasa tasarısı ile oluşturulacak kurum yetkilerine girmektedir. Bu konu Sağlık Bakanlığı yetkisinde olmalıdır.
1.d       Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yönetim kurulunu eczacı,diş hekimi,tıp hekimi,veteriner hekimler gibi ilgili mesleklerden kişiler oluşturmalıdır. Kurum başkan yardımcılığının mutlaka eczacı olması sağlanmalıdır.
1.e        Yönetim kurulu maaşlarının içinde döner sermaye payı bulunması kurumun bağımsızlığına gölge düşürecektir.
1.f         Madde 3.I bendinde tanımlanan görev ve yetkileri bölümünde; “meslek örgütlerinin görüşleri doğrultusunda düzenleme yapılmalıdır” ifadesi eklenmelidir.
1.g        Madde 3.k bendinde geçen ilaca erken erişim esasları tanımlaması daha anlaşılır ve açık olarak düzenlenmelidir.
1.h        Ana hizmet birimleri bölümünde geçen; daire başkanlıklarından;

  1. Tıbbi ürün daire başkanı,eczacı
  2. Bilimsel Teknik değerlendirme ve Risk yönetimi daire başkanlıklarının ise temel sağlık hizmetleri almış kişilerden olması gerekmektedir.

2)        2007 Sosyal Güvenlik Kurumu ilaç alım protokolü taslağında bulunan Geri Ödeme Süresi Fatura teslim tarihi itibarı ile 45 gün olarak tespit edilmelidir. Bu süre kesinlikle aşılmamalıdır. Bu süre içinde reçete kontrolünün tamamlanamaması halinde faturanın tamamının avans olarak ödenmesi sağlanmalıdır. Yapılan kontrollerde bulunabilecek hatalardan dolayı eczacıdan geriye dönük olarak faiz tahakkuku yapılmamalıdır.
3)        2006 yılında Kamu Kurum iskontoları Eczacıları oldukça üzmüş ve ciddi oranda maddi kayıplarına neden olmuştur. Son zamanlarda fiyatı düşecek  yada  kurum iskontosu değişecek ilaçları bazı firmaların önceden birtakım satış teknikleriyle eczacılara stoklu satmaları nedeniyle ciddi sıkıntılar doğmuştur.
            Bilindiği gibi kamu iskontolarını eczacılar Yeşil kart ve S.S.K.’lıların reçetelerini serbest eczanelerden temini döneminde yaşanan sıkıntıları önlemek amacıyla geçici olarak üstlenmişlerdir. Fakat bu gün itibariyle bu sıkıntılar aşılmıştır.
            2007 yılında Kamu kurum iskontoları eczane üzerinden değil İlaç Firmaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında oluşturulacak yeni bir düzenleme ile yapılması gerekmektedir.

İZMİR ECZACI ODASI
AYDIN ECZACI ODASI             
ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
ISPARTA ECZACI ODASI
DENİZLİ ECZACI ODASI                 
MANİSA ECZACI ODASI
BALIKESİR ECZACI ODASI    
MUĞLA ECZACI ODASI
AFYON ECZACI ODASI
KüTAHYA ECZACI ODASI
ÇANAKKALE ECZACI ODASI