GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK
Özellikle SSK ve Yeşil Kartlı hastalarla tanıştığımız 2005 yılından sonra eczanelerimizde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Defalarca tekrar ettiğimiz gibi ;yeni ilaç fiyat kararnamesi ile azalan karlılık ve düşen fiyatlar, sağlık uygulama tebliği (SUT ) ve sözleşme hükümleri ile eczanelerde artan bürokrasi hepimizi yorgun düşürdü.Son yıllarda hızla artan işletme giderleri ve aynı oranda artmayan kazançlar ise eczanelerde ekonomik sıkıntılara yol açıyor.Eczanelerin büyük bir bölümü kredi kullanarak mesleki yaşamını sürdürmeye, sağlık hizmetini aksatmamaya çalışıyor.
Ülkemizde uzunca bir zamandır ‘’ekonomik kriz çıkacak‘’söylemi kulaktan kulağa yayılıyor, tedirginliği artırıyor. Ülke insanımızın geleceğini yakından ilgilendiren Sosyal Güvenlik Yasası tüm tepkilere ve dile getirilen kaygılara karşın beklentileri karşılamayan küçük düzeltmelerle TBMM’den geçti.
İlaç sektöründe ise önümüzdeki günlerde zam beklentisi yaygın . Ancak kararnameye göre baz alınan dövizdeki artışa bakıldığında %15 ile 17 arasında artış olması gerekirken , ilaç fiyatlarında yaklaşık % 10 ‘luk bir artış yapılabileceği konuşuluyor.
Diğer taraftan ( ilaç fiyatlarındaki artış göz önünde tutulmaksızın ) 2008 yılında ülkemizdeki ilaç pazarında YTL üzerinden % 10-12 lik ,kutu bazında ise % 5-6 lık bir büyüme bekleniyor.
Ülkemizde sevk zinciri uygulanmadığı için özel sağlık kuruluşlarının sağlık harcamalarındaki payı da her geçen gün hızla büyüyor.
Tüm bu gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimizde , yılın ikinci yarısında sağlık harcamalarının finansmanında ciddi sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz gibi görünüyor.
Sosyal güvenlik kuruluşlarınca önlem olarak ;geçmişte olduğu gibi ,bazı ilaçların ödenme koşulları ağılaştırılabilir ve bazı ilaçlar geri ödeme kapsamında çıkarılabilir ya da eczanelere yapılacak ödemelerde gecikmeler yaşanabilir.
Uzunca bir zamandır OTC listesinin hazırlandığı ve ikibine yakın ilacın bu listede yer alarak geri ödeme kapsamından çıkarılarak reçetesiz satılmasının sağlanacağı bilinmekte.Devamında ise ilaçta reklamının sakıncalarını anlatmak ve ilacın eczane dışına çıkmaması mücadelesi hep birlikte verilecek.
Bu gelişmelerin ışığında eczanelerimiz için gereken önlemleri ve ekonomik tedbirleri almak biz eczacılara ,haklarımızın korunması ve mesleğimizin geleceği ile ilgili önemli görev ise eczacı örgütlerine düşmektedir.
Öncelikle , sosyal güvenlik kuruluşlarına ,sağ