İLAÇ FİYATLARI
Yeni ilaç fiyat kararnamesi gereğince belirlenen ilaç fiyatları açıklandı ve eczanelerde oluşan belirsizlik ortamı biraz olsun giderildi.Günlerdir ilaç almakta kontrollü davranan binlerce eczacı her geçen gün azalan ilaç stokları ve eksilen ilaç çeşitleri nedeniyle hizmet vermekte güçlükler yaşıyordu.Yeni fiyatların açıklanmasından önce hangi ilacın fiyatının ne kadar düşeceği bilinemediği için, ülkedeki hemen her eczane zorunlu olarak ilaç alımını en alt düzeye çekmişti.Listeler açıklanınca görüldü ki 900 ü aşkın ilaçta fiyat indirimi söz konusu.üstelik bu gruba giren ilaçların bir kısmında indirim %1'in altında kalmıştı.Yani basına yansıtıldığı gibi ilaçların tamamında ve %80'lere varan bir indirim yapılmamıştı.Ancak boyutu ne olursa olsun fatura yine serbest eczanelere çıkarıldı.Tüm bu olup bitenler sonrasında bazı ilaç firmaları fiyatları düşen ilaçları ile ilgili eczanelerde oluşan zararları karşılama taahhütünde bulundular.Bu işi hangi yöntemle yapacakları ise meçhul…Bizim için önemli olan rafımızdaki ilaçtan dolayı uğradığımız zararın süratle telafi edilmesidir.
Bu arada ,yıllardır AB'ye üye ülkelerdekinin çok üstünde fiyatlarla Türkiye pazarında yer alan ilaç firmaları, dövizdeki artışı öne sürerek yeni bir zam beklentisi içine girdiler.Her zaman olduğu gibi olan yine biz eczacılara olacak ve sürekli değişen,bir inip bir çıkan ilaç fiyatlarıyla ilgili açıklamaları vatandaşa biz yapmak zorundayız.
1 Mart 2004'te ilaçtaki KDV'nin %8'e inmesiyle başlayan ve o günden bu yana çeşitli gerekçelerle ilaç fiyatlarının sürekli değiştiği başka bir ülke olduğunu sanmıyoruz.AB ülkeleriyle kıyaslandığında başta petrol ürünleri olmak üzere ülkemizdeki ilaç dışındaki birçok ürünün de pahalı olduğunu biliyoruz.Ama halkı yakından ilgilendiren ilaç fiyatlarının özellikle bu kadar fazla speküle edilmesini de doğru bulmuyoruz.
Uzun yıllardır ilaçla ilgili olarak savunduğumuz; bulunabilir,güvenilir ve alınabilir 'e ek olarak bu günlerde “politika malzemesi yapılamaz” hükmünü de eklememiz doğru olacaktır diye düşünüyoruz.
Bütün bunların yanı sıra 15 Temmuz 2004'te tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir ‘de de Reçete Kontrol üniteleri devreye giriyor. Yeni uygulamanın üyelerimize ayrıntılı olarak anlatılabilmesi için Türk Eczacıları Birliği'nden genişletilmiş toplantı talebinde bulunduk. Umarız çağrımıza hızla yanıt alırız ve bu toplantı 15 Temmuz'dan önce gerçekleşir !
Bir başka genişletilmiş bilgilendirme toplantısı da 5 Haziran 2004 Cumartesi günü SSK uygulamaları konusunda 9 Eylül üniversitesi Rektörlük Binası'nda gerçekleşecek .
Son yılların mesleğimizle ilgili gündemin hızla değiştiği zor bir süreci birlikte yaşıyoruz. Sürekli olarak yaşananları,gelişmeleri sizlerle paylaşıyor ve bilgi aktarıyoruz.
Yaşanan değişime ayak uydurabilmek için bilgiyi paylaşmanın doğruluğuna inanıyoruz.
Saygılarımla,
Ecz. Tuncay SAYILKAN