İlaçların Yan Etkileri Yakın Takipte


 

 

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde 2005 yılında (TÜFAM) Türkiye Farmakovijilans Merkezi kuruldu. Farmakovijilans hastanın güvenliğini sağlamak, ilacın yaratabileceği zarardan kaçmak için o ilacı izlemek takip etmek anlamına geliyor.Artık hastanelerden bu sisteme dahil olan sağlık çalışanları, hastalara verdikleri ilaçların yan etkilerini beklenen beklenmeyenlerle birlikte TÜFAM’a bildiriyor ve TÜFAM da bunları DSÖ gönderiyor.

DSÖ her ülkenin kendi farmakovijilans sistemini kurmasını istedi. Türkiye’de böyle bir sistem 2005 Ocak ayında kuruldu . Adı TÜFAM yani, Türkiye Farmakovijilans Merkezi. 30 Haziran 2005’de Resmi Gazetede yönetmeliği de yayımlandı.

BU SİSTEMDEN KİMLER SORUMLU?: Sağlık kurumları ve kuruluşları, İrtibat noktası sorumluları, ilaç firmaları.

Sağlık Kurum ve Kuruluşları Kimler?: Üniversite hastaneleri, eğitim hastaneleri, özel hastaneler.

Artık bir hastanenin yatak sayısı 50’nin üzerindeyse orada Farmakovijilans birimi olacak. Farmakovijilans sorumluları olacak hastanelerde ve bunlar TÜFAM’ a advers etki akışını sağlayacak.

Bunlar hekim veya eczacı olabilir. İlaç firmalarının da böyle bir birimi olacak. Bu görevi yapacak kişilerin biyografileri sağlık bakanlığına bildirilecek sonra birer günlük eğitimden geçirilip bunlar ilgili göreve atanacaklar .

İlaçlarla ilgili advers etkileri TÜFAM’a bildirecekler. TÜFAM da bunları belirli kriterlere göre değerlendirip gerçekçi olanları DSÖ’ye bildirecek. Şu anda kadar advers etki bildirimi bini geçmedi. Bu sistemin oturmasının zaman alacağını gösteriyor.

Yazan: Prof. Dr. Semra Sardaş
(Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı)