ÖNEMLİ MUTLAKA OKUYUNUZ !!!(14.11.2007)


Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu ile TEB arasında 01.07.2007 tarihinden geçerli olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumundaki kişilerin serbest eczanelerden ilaç teminine ilişkin protokol imzalanmıştır. Bu protokolün kapsam maddesinde  belirtildiği gibi ,  protokol sağlık yardımlarına ilişkin işlemleri, SSK (Devredilen) , Bağ-Kur(Devredilen ) , Emekli Sandığı ( Devredilen ) Kurumlarınca yürütülen kişileri kapsamaktadır. Bu nedenle serbest eczanelerce karşılanan ve kuruma teslim edilen reçetelerle ilgili  protokol hükümlerine,devredilen üç kurum için de dikkat edilmesi gerekmektedir.
    Kurumca yapılan reçete kontrollerinde, eczacıların mağduriyet yaşamamaları , gerek eczacıların, gerekse kurumun  iş yükünün azaltılması için, aşağıdaki hususların  bir kez daha hatırlatılmasında yarar olacağı düşünülmektedir.
  
  1-Protokolün, özellikle 3.2.3 ve  3.2.4  maddelerinde istenen reçete arkası bilgilerinin, devredilen kurum reçetelerinin hepsinde eksiksiz olması ,
          3.2.3- Reçetelerin arka yüzünde; ilacı/ilaçları alan kişinin adı,soyadı ve “…. kalem …. kutu ilacı aldım” ibaresi, hastanın veya birinci derece yakınının telefon  numarası ve/veya adresi, imzası, ilacın/ilaçların reçete sahibi ve birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınması halinde ise,ayrıca T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası yer alacaktır.
(Reçetedeki ilacı/ilaçları teslim alan kişinin ad ve soyadının bizzat kendisi tarafından yazılarak imzalaması zorunludur)
          3.2.4- Reçetelerin arka yüzüne ve (varsa) karnede kalan nüshalarına eczane kaşesi basılacak,reçetelerin arka yüzü eczacı tarafından imzalanacaktır.

  2-Protokolün 3.2.11 maddesinde vurgulanan endikasyon uyumuna dikkat edilmesi,
Endikasyon uyumuna bakılacak durumlar;
- SUT'da ödeme koşulu endikasyona bağlı olan ilaçların (SUT'un {12.7.1} - {12.7.30} numaralı
maddelerde belirtilen ilaçların),
- SUT'un (12.2) numaralı maddesinin, "ilaç kullanım raporu aranmaksızın" başlığı altındaki (a)ve (b) bendinde belirtilen süre ile yazılan ilaçların,
- Ek-2/A, Ek-2/B ve Ek-2/C listesinde ödeme koşulu olarak ayrıca endikasyon belirtilen ilaçların,
  Ayrıca ,Tebliğ eki EK- 2 listesinde(hasta katılım payından muaf ilaçlar listesi) yanında  ( * ) işareti bulunan ilaçların haricinde yer alan ilaçların Tebliğ eki Ek-2 listesinde belirtilen hastalıklarda kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı kullanım onayı aranmaz. 
Endikasyon dışı reçete yazımında, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım izninin bir örneği reçeteye eklenecektir.

  3-Raporlu reçete karşılarken, raporun  istenen tüm bilgileri içerdiğinin , mühür ve ıslak imza ile başhekimlikçe onaylı olduğunun kontrollerinin yapılması ve  yatan hasta  reçetelerinde başhekimlik onayına dikkat edilmelidir.
 
  4-Eczanelerin mağdur olmamaları için iade  süreciyle ilgili olarak protokolde geçen 15 iş  gününe dikkat edilmesi (Bu süre içerisinde iade işlemi yapılmamış reçetelerle ilgili olarak herhangi bir işlem yapılması mümkün bulunmamaktadır.) Bu süreye yurtdışı iade  reçetelerinde de dikkat edilmesi gereklidir.

  5-İadenin iadesi yapılamayacağından , iade edilen reçetelerle ilgili olarak eksikliklerin SUT ve protokole göre eksiksiz tamamlanması (Özellikle hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan raporların (ilaç kullanım dozu , etken madde , kullanım süresi , ilgili hekim onayı , tedavi şeması veya ICD-10 kodu) iade