Önemli Uyarı !
Değerli meslektaşımız;
01 Ocak 2009 tarihinden sonra bazı ilaç firmalarınca bir kısmı, kutuların üzerine "fiyat kupürüdür (ilaç adı, formu , mg, Türkiye'de per.sat.fiyatı)" ibaresi olmaksızın ilaçlar piyasaya sürülmüştür. Ecza depoları tarafından da bu ilaçlar eczanelere satılmaya başlanmıştır.
Ancak 1262 sayılı ispençiyari ve tıbbi ispençiyari ve tıbbi müstahzarlar kanunu'nun 12. maddesinde;
Müstahzarların dış ambalaj kısımları üzerinde ve ambalaj içindeki tarifnamelerde açık ve Türkçe olarak ruhsat sahibinin ve yapıldığı laboratuvarın adı ve adresi, ruhsat numarası ve ilacın nasıl kullanılacağı ve fiyatı yazılı olacak ve terkibinde müessir ve zehirli maddeler varsa cins ve miktarları ve vekaletçe lüzum gösterilen hallerde yapıldığı tarih göze çarpacak surette kayıt ve işaret edilecektir.Yalnız tabip reçetesiyle satılmasına müsaade edildiği takdirde bu husus dahi açık olarak yazılacaktır." denilmektedir.
Bu kanun maddesine göre ilacın kutusunun üzerinde fiyat kupürü bulunmalı ve ilacın fiyatı yazılı olmalıdır. (fiyat yazmadan sadece sürşarj etiketinin basılı olması yeterli değildir.)
Ayrıca; 19 Ocak 2009 tarihinde TEB ile SGK arasında imzalanan 2009 Protokolünün içeriğinde de fiyat kupürleri ile ilgili hükümler bulunmaktadır. Protokolün fesih maddeleri;
6.3.4. Reçetelere orijinal ambalajından kesilmiş ilaç fiyat kupürleri ve barkodu yerine ilaç kutusunun her hangi bir yerinden ilaç ismi taşıyan kısımlarının reçetede kupür yerine kullanılarak Kuruma fatura edilmesi durumunun ilk tespitinde kupür tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde kupür tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
6.3.17.Herhangi bir kartona, kağıda veya benzeri bir zemine sürşarj etiketi yapıştırılarak reçeteye eklenmesi, sürşarj yoluyla mükerrer satış yapmak için ilaç fiyat kupürünün pencere şeklinde kesilerek veya fiyat kupürünün soyularak reçeteye eklenmesi durumunun tespiti halinde bu kupürlerin 5 katı tutarı cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 2 (iki) yıl süre ile sözleşme yapılmaz. şeklindedir.
Bu nedenle; meslektaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli yasal düzenlemeler ve sözleşme revizyonu yapılana kadar, üzerinde fiyat kupürüdür ibaresi bulunmayan ilaçların kesinlikle alınmaması ve iade edilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize önemle rica olunur.
İzmir Eczacı Odası
Konu ile ilgili olarak depolara yazdığımız yazı için Tıklayınız.