Önemli!


 

 

SIHHAT ECZA DEPOSU HAKKINDA

Odamıza yapılan başvurulardan, Sıhhat Ecza Deposuna borcu olan-olmayan meslektaşlarımıza bazı tebligatlar yapıldığı ve bu durumun eczacılar nezdinde kimi sıkıntılara neden olduğu anlaşılmaktadır.

Sıhhat Ecza Deposunun alacaklıları Sıhhat Ecza Deposuna borçları olduklarını düşündüğü kimi eczacılara birinci haciz ihbarnamesi göndermektedir. "Birinci Haciz İhbarnamesi", borçlunun üçüncü kişiler nezdindeki alacaklarının haczini sağlamaktadır.

Eczacılara gönderilmiş olan "Birinci Haciz İhbarnamesi" ile; borçlu Sıhhat Ecza Deposunun kendilerinde hak ve alacaklarının bulunduğu, bu hak ve alacakların İcra Dairesine ödenmesi  bildirilmiştir. Bu bildirim, gönderilen eczanenin gerçekten borcu bulunduğunu göstermemekte, alacaklı Sıhhat Ecza Deposunun alacaklılarının iddiasına dayanmaktadır.

Sıhhat Ecza Deposuna borcu olmayan Eczacıların,

İcra Müdürlüğü tarafından kendilerine gönderilen Birinci Haciz İhbarnamesinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde, İlgili İcra Müdürlüğü'ne,  Sıhhat Ecza Deposu'nun kendilerinden hiçbir hak ve alacaklarının bulunmadığına dair dilekçe vermeleri gerekmektedir. Bu dilekçenin kayıt tarihli bir suretinin alınmasında yarar vardır.

Sıhhat Ecza Deposuna borcu bulunan Eczacıların,

1) Öncelikle, Sıhhat Ecza Deposuna mevcut borçlarının kesin tutarlarını ve bu borçlar vadeli ise vadelerini tespit etmeleri,
2) İcra Müdürlüğü'ne, tespit ettikleri borçları ve vadelerini, vadesi  geldiğinde bu tutarları İcra Müdürlüğü dosyasına ödeyeceklerini, birinci haciz ihbarnamesinin kendilerine tebliğinden  itibaren 7 (yedi) gün içerisinde dilekçe ile bildirmeleri gerekmektedir. Verilen dilekçenin kayıt tarihli bir suretinin alınmasında yarar vardır.

Birden fazla alacaklıdan Birinci Haciz İhbarnamesi gelmesi durumunda,

Gönderilen haciz ihbarnamesinin tebliğ tarihi önem taşımaktadır. Herbir haciz ihbarnamesi için dilekçe verilme zorunluluğu vardır. Mevcut borçlar ihbarnamelerin geliş sırasına göre ödenmek zorundadır.

 

ÖNEMLİ NOT:
Hukuksal düzenleme yukarıda belirtildiği gibi olmakla birlikte, ticari ilişkilerde her borç-alacak ilişkisinin kendine özgü özellik taşıyacağı (Borçlar karşılığı senet düzenlenmiş olması- Çek verilmiş olması- Cari hesap usulü çalışılması- Mal iadesi vb. gibi) öngörüldüğünde, yapılacak işlemlerde herhangi bir hak kaybına neden olmaması bakımından hukuksal görüş alınmasında yarar vardır.

 

İZMİR ECZACI ODASI

İzmir Eczacı Odası Hukuk Müşaviri Av.Canan Alper'in konu hakkındaki görüşü:

Sıhhat Ecza Deposu'nun borçlarından dolayı üyelerimize gönderilen haciz ihbarnamelerine ilişkin yapılacak işlemlerle ilgili uygulamada sorun yaşandığı öğrenilmiştir. Özellikle, Sıhhat Ecza Deposuna borçların ödeneceği yer ve kişi konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Bu konuda önceki açıklamamıza ek olarak;

Sıhhat Ecza Deposuna olan borçlarına karşılık senet veya çek vermiş olan üyelerimiz,

  • Senet bedelini, vadesi geldiğinde kendilerine bankadan gelecek ihbarnamede gösterilen yere veya senedi kendilerine ibraz edecek kişiye ödemek,
  • Çek bedelini de ilgili çek hesabında hazır bulundurmak zorundadır.
  • Karşılığında çek veya senet düzenlenmiş borçlar İcra Müdürlüğü'ne ödenmeyecektir.

Karşılığında senet veya çek düzenlenmemiş olan tutarlar, ilgili İcra Müdürlüğünden gelecek ikinci haciz ihbarnamesinden sonra İcra Müdürlüğü dosyasına yatırılmalıdır. Başka bir merci vey