Önemli !


                                                                                                          Eskişehir, 22.10.2011

22 Ekim 2011 tarihinde Eskişehir Eczacı Odası ev sahipliğinde düzenlenen  Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı sonrasında aşağıdaki sonuç bildirgesi kaleme alınmıştır.

Biz Ege Bölgesi Eczacı odaları olarak;

Öncelikle, onlarca vatan evladımızı şehit verdiğimiz, bir o kadarda sivil vatandaşımızı kaybettiğimiz hain terör saldırılarını lanetliyor, şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Bilinmesini isteriz ki; ülkemizin aydınlık geleceğine, bölünmez bütünlüğüne ve kardeşliğine kastedenler, dün olduğu gibi bugünde başarılı olamayacak, karşılarında barış, kardeşlik ve demokrasi için atan 74 milyon yüreği bulacaktır.

Yeni anayasa çalışmalarında, sözde “demokratikleşme” adı altında bir dizi düzenleme planlanmakta, Meslek Örgütlerinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının geleceğini tehdit eden düzenlemelerin de olduğunu, sistemli bir şekilde “Sosyal Devlet” ve sivil toplum  olgusunun ortadan kaldırılmak istendiğini biliyoruz. Bu konuda Türk Eczacıları Birliğinin kapsamlı bir çalışma yaparak, üyelerinin gücünü de arkasına alarak, Yeni Anayasa çalışmalarında etkin bir rol almasını önemli önceliğimiz olarak talep ediyoruz.

2012 Ocak ayı sonunda geçerlilik süresi bitecek olan ve TEB ile SGK arasında yeniden imzalanacak protokolde; Eczaneleri temsil eden tek kurumun Türk Eczacıları Birliği olduğunu ve Türk Eczacıları Birliğinin taraf olmadığı ve onaylamadığı hiçbir protokolü kabul etmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.

Sosyal Devlet olabilmenin temel kıstaslarından biri; ülke insanına ücretsiz, eşit ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmektir. Sağlık meslek mensuplarını iş ve ücret güvencesinden yoksun bırakan, insan yerine sermayeyi merkeze koyan, sağlık kurumlarının özelleştirilmesine zemin hazırlayan ,sağlık hizmetlerini piyasalaştıran ve Kanun Hükmünde Kararname şeklinde dayatmacı bir anlayışla çıkarılmaya çalışılan  “Kamu Hastane Birlikleri Kanun” tasarısına geçit verilmemesi için Türk Eczacıları Birliğinden gerekli inceleme ve çalışmaların yapılıp, üyeleri bazında da bilgilendirme yapmasını talep ediyoruz.

ülkemizde 2004’te yıllık 2,7 olan doktora gitme sıklığı, yaşadığımız sürece geldiğimizde yaklaşık yıllık 7’ye çıkmıştır. Bununla birlikte nüfusta, kronik ve salgın hastalıklarda yaşanan artış sağlık harcamalarını da doğal olarak arttırmıştır. Son günlerde, bu artışta en büyük payın ilaç harcamalarından kaynaklandığı gibi yanlış ve tutarsız bilgiler kamuoyuna servis ediliyor, fatura yine Eczacıya kesilmek isteniyor. Geçtiğimiz birkaç yıldaki kamu sağlık harcamalarına bakıldığında; ilaca ayrılan payın yıldan yıla azaldığını, özel hastane ve sağlık kuruluşlarına ayrılan payın ise hızla arttığını görürüz.  Her fırsatta vurguladığımız gibi ;sağlık hizmetleri sermaye gruplarının insafına terk edilemeyecek,piyasalaştırılamayacak ve “global bütçe” gibi ekonomik bir kalıba sıkıştırılamayacak kadar önemli temel bir insan hakkıdır.  Her yıl -üstelikte alanında yetkin olmayan kişilerce ve meslek örgütlerinin fikri alınmadan karar verilen- global bütçe hedeflerinin tutturulması için, gerek muayene ücretleri ve artan katkı payları aracılığıyla hastalara, gerekse artan kamu kurum iskontoları aracılığıyla Eczacılara yapılan dayatmalara karşı birliğimizden daha kalıcı ve akılcı çözümler getirilmesi için çalışma yapılmasını ,ayrıca İlaç Fiyat Kararnamesinin Eczanelerde yaşanan gerçeklere uygun olarak güncellenmesi gerekliliğini bildiriyoruz.

Her geçen gün artan Eczacılık Fakültelerinin açılmasını ve kontenjanlarını gelecekteki Eczacı gereksinimine göre yeniden revize edilmesini, eczane eczacılığı dışında yeni iş seçenekleri oluşturulmasını, “yardımcı eczacılık” ve “ikinci emeklilik” gibi düzenlemelerin yapılmasını, “ nüfusa göre eczane” sınırlamasının biran önce