Önemli!

10.      Edip İlhan
11.       Mesut Durmaz
12.      Kubilay Karasu

SUÇ: Nitelikli Dolandırıcılık, 1262 sayılı yasaya muhalefet, vergi mevzuatına aykırılık

AÇIKLAMALAR:

1.         www.egetakasilac.com adresinde sanıklar tarafından şikayetimize konu suçlar internet yayını vasıtası ile işlenmektedir. Söz konusu web adresi, görünüşte eczaneler arasındaki ilaç değiş tokuşunun internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Ancak bu faaliyet gerçekte eczacı olmayan kişilerce yürütülmekte olup, yasaların suç saydığı fiillerin işlenmesine sebebiyet verilmektedir.

Bu sitede kendilerini eczacı olarak tanıtan kişilerin hiç birisi gerçekte eczacı değillerdir.

2.         Söz konusu sitede eczacılar arasında takas ve satış yapılmaktadır. Site içeriğinden anlaşılamamakla birlikte vatandaşlara da satış yapıldığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur. Ancak siteye kayıtlı olan ve satış ve takas işlemlerine katılan kişiler takma ad kullanarak kayıt yaptırmaktadırlar. Bu nedenle ilaç takas eden kişilerin eczacı olup olmadıklarını anlamak mümkün değildir.

Diğer yandan sahte ilaç, sektörün en önemli sorunu olarak gündemde iken sitede işleme tabi olan ilaçların güvenirliği, sahte olup olmadıklarını hiçbir denetlemeye tabi bulunmamaktadır. Görünüşte eczacılar arasında takas amaçlı kurulmuş olan bu site, piyasaya sahte ilaç sunulmasının yolu açılmaktadır.

Bir diğer husus da herhangi bir kişinin bu siteye kaydolarak kendini eczacı olarak tanıtıp ilaç satın alabilmesidir. Böylelikle, reçete ile satılması zorunlu olan ilaçların da kontrolsüz bir şekilde dolaşıma sunulmuş olması ve gerçekte eczacı olmayan kişilerin ellerine geçmesi söz konusudur.

Şikayete konu internet sitesinde “idari Kadromuz ” ve “Eczacı Kadromuz” olarak belirtilen kişilerin hiç birisi eczacı değildir. Eczacı olmadıkları halde isimlerini başına eczacı unvanını ekleyerek siteyi inceleyenler nezdinde güven sağlamak istemişlerdir.

3.         www.egetakasilac.com alan adı, Sanıklardan Çizgi Bilgisayar Sistemleri Ltd. Şti. tarafından 15.02.2007 tarihinde tescil ettirilmiştir. Bu alan adın 15.02.2008 tarihine kadar
kullanımda olacak şekilde tescil edilmiş bulunmaktadır. İstanbul’da bulunan ancak internet yolu ile hizmet ve faaliyetlerini yürütmekte olan bu firma aynı zamanda sitenin tasarımcısı ve güncelleyicisidir. Bu sitenin tasarımının yapılması, alan adının alınması ile ilgili işlemlerin yapılmasında hak sahibi olarak kayıtlarda Hikmet TOPAL’ın ismi görünmektedir. Buna göre sitenin içerik sağlayıcısı Hikmet TOPAL olmaktadır. Kendisinin tüm bu organizasyonda diğer sanıklar yanında ne gibi bir konuda olduğu tarafımızca bilinmemekte ise de suçun işlenmekte olduğu internet sitesinin yayınına adı üzerinden başlandığı ekte de sunulu kayıt bilgilerinden açıkça anlaşılmaktadır. Diğer sanıklar internet sitesinde kendilerini eczacı olarak tanıtmakta olan kimselerdir. Tüm sanıklarla ilgili