Osteoporoz Hastası Nasıl Beslenecek?


 

 

Osteoporoz (kemik erimesi) hastasının meyve ve sebze ağırlıklı beslenmesi gerekiyor. Günde en az 5 porsiyon taze meyve- sebze yemesi öneriliyor. Bitkisel hormonlar bakımından zengin; soya fasulyesi, kereviz, yeşil ve sarı sebzelerin( lahana ve şalgamgillerden) beslenme tercihinde ilk sıralarda yer alması isteniyor.

Bezelye, mercimek, bakla, çalı fasulyesi vb. gibi baklagillerden de fazlaca tüketilmesi öneriliyor.

İşte doktorların osteoporoz hastalarına diğer beslenme önerileri:

Sert kabuklu yemiş, koyu yeşil yapraklı sebze ve yağlı balık yiyin.
Omega-3 balık yağı içeren destekleri alın.
Esansiyel yağ asitleri daha fazla olan kepekli tahıl gevrekleri yiyin.
Genel yağ tüketiminizi ve özellikle de doymuş yağ ve yağ asitlerini sınırlayın.
Kabızlık sorununuz varsa uzun süreli olarak lif takviyesi almak yerine meyve ve sebze miktarını artırın. Çünkü bunlarda bitkisel hormonlar bakımından zengindir.
Önerilen lif tüketim düzeyi günde yaklaşık 30 gramdır. Aşırı lif tüketmekten kaçının.
Çok az veya çok fazla diyetsel proteinden kaçının. Et tüketimini, günde yaklaşık 100 gram ile sınırlayın.
Tuz tüketiminden kaçının ya da sınırlayın.
Şeker tüketimini sınırlayın.
Kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin tüketiminden kaçının yada sınırlayın.
Hazır yemekler, işlenmiş gıdalar ve katkı maddelerinden kaçının. Olabildiğince ev yemekleri yiyin.
Bol sıvı özellikle de maden suyu için.