SGK Sağlık Uygulama Tebliği Hkk.
SSK Kurum yetkilileri konuyla açıklamalarda bulunmakla birlikte , merkez teşkilatları ile ortaya çıkabilecek yorum farklılıkları sonucunda hatalı yönlendirmede bulunmamak için , uygulamada tereddüt yaratan konular ile kuruma iletilen soruları merkezleri ile görüştükten sonra , önümüzdeki hafta içinde yapılacak toplantıda kurumun resmi görüşlerini açıklayabileceklerini bildirmişlerdir. Bugün, ilk günlerde çok problem olacağını düşündüğümüz maddeler hakkında , resmi olmayan ancak toplantıya kadar olan süreç içinde yardımcı olacak bazı konularda SSK Yetkililerinin görüşleri doğrultusunda hazırladığımız bilgilendirmelerde bulunulacaktır. Henüz açıklığa kavuşmamış bazı maddeler için bilgi geldikçe Oda sayfamızdan sizlere duyurulacaktır
Bu bilgiler doğrultusunda meslekdaşlarımıza uygulamanın başlangıcındaki geçiş döneminde yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki açıklamalar düzenlenmiştir.Bu açıklamaları resmi bir duyurudan çok meslektaşlar arası bilgi paylaşımı noktasında değerlendirmenizi , geri ödeme konusundaki tüm sorumluluğun bizzat eczacının kendisine ait olduğunu ve Tebliğ maddeleri doğrultusunda reçete karşılamaları gerektiği hususunu bir kez daha önemle vurgularız.
Reçetede teşhis kısaltması ,raporlarda ICD-10 Kodu uygulaması konularındaki itirazlarımız doğrultusunda henüz resmi bir bilgi gelmediği için , resmi bir açıklama gelene kadar tebliğ hükümleri doğrultusunda reçete karşılanacaktır.
Önemli Not : Anlık değişiklikler yapıldığından ilk günlerde yazıcıdan çıktı almak yerine bilgisayar üzerinden takip etmenizi öneririz.
.
2007 SGK Tebliğindeki Yeni Uygulamalarla ile İlgili Açıklamalar
1-SGK tebliğinde,15.06.2007 öncesi düzenlenmiş raporların süresince geçerli olacağı yönünde bir madde yok. Bu doğrultuda 15.06.2007 öncesi düzenlenmiş raporlar; eğer yeni tebliğe uygun düzenlenmiş ise süresince geçerli. Yeni tebliğe uygun değilse ,bu raporlar, yeni tebliğdeki Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile Tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan ilaç kullanım raporları (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması), aslına sadık kalmak kaydıyla raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekimin kaşe ve imza onayı ile düzeltilmesi ve bunun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerlidir.maddesine uygun şekilde düzeltilecek ve ondan sonra geçerli olacaktır.
Örnek 1:Bilindiği üzere 13.02.2007 tarihinden itibaren raporlarda mutlaka etken madde adı yazılması gerekiyor. Eğer rapor 13.02.2007 den önce düzenlenmiş,yeni tebliğ şartlarına uygun ancak etken madde adı yok ise .o rapora raporu düzenleyen DR tarafından etken madde ilavesi yapılıp imza,kaşe,düzeltme tarihi ve 2inci başhekim onayı ile yeni tebliğe uygun hale getirilebilir.
Örnek 2:Rapor süresi önceki tebliğde 1 yıl olup, yeni tebliğ ile 2 yıla çıkmış olan ilaçlar için düzenlenmiş raporun süresi için gene aynı şekilde ,raporu düzenleyen DR tarafından 2 yıl geçerlidir yazılarak ,kaşe imza tarih ve 2 inci başhekim onayı ile rapor yeni tebliğe uygun hale getirilebilir.
Ancak bu şekilde yeni tebliğdeki rapor düzeltme şartlarına uygun olarak düzeltilmesi mümkün olmayan raporlar geçerli olmayıp,yeni rapor düzenlenmesi gereklidir.(Bu konuda SGK Kurumunca yeni bir duyuru yapılmadığı sürece)
2-SGK Tebliğinde Rapor fotokopilerinin onayı ile ilgili özel bir madde yoktur. Sadece bundan sonra raporların aslının 2 nüsha düzenleneceği ve birnüshasının eczanece reçete ekinde kuruma faturayla birlikte gönderileceği, rapor tek nüsha düzenlenmiş ise de fotokopisinin raporu çıkaran sağlık kurumu tarafından onaylanıp,aynı şekilde eczanece reçete ekinde faturayla ku