Sonuç Bildirgesi


Untitled Document

           ECZACI KAMUOYUNA!

25 Şubat 2012 tarihinde Isparta Eczacı Odası ev sahipliğinde düzenlenen Ege Bölgesi Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı sonrasında aşağıdaki sonuç bildirgesi kaleme alınmıştır.

Biz Ege Bölgesi Eczacı Odaları,

  1. 1)      6197 sayılı meslek yasamızın meslek örgütümüzle birlikte yapılacak çalışma sonrası güncellenmesini, yasa taslağında;
  2. A)    Nüfusa göre eczane sayısının sınırlandırılması,
  3. B)    Meslekte belirli bir yaşta emekliliğin sağlanması ve yardımcı eczacılığın zorunlu hale getirilmesi,
  4. C)    Eczacılar mesleklerini icra ederken Avrupa ülkelerindeki örnekler gibi mesleki  ve uygulama standartlarının getirilmesini, buna bağlı olarak alınacak eğitimler ve sertifika sonrası   meslek hakkı verilmesi,

Gibi hükümlerin yer almasını öncelikli taleplerimiz olarak ifade ederken, üst birliğimiz Türk Eczacıları Birliği’nin ve tüm Eczacı Odalarının da katkıları ile  6197 sayılı yasamızın  günümüz koşullarına uygun hale getirilmesinin  mesleğimizin sürdürülebilirliği adına yaşamsal önem taşıdığını ve ivedilikle 6197 sayılı yasanın yenilenmesi ile ilgili çalışmaların hızlandırılması gerekliliğini vurguluyoruz.

  1. 2)      01/02/2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan yeni ilaç alım protokolü, önceki protokollere göre  bir takım iyileştirmeler içermekle birlikte, eczanelerinde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan meslektaşlarımızın sırtında kambur olan KKİ (Kamu Kurum Iskontosu) taşıma angaryasının  bir an önce eczacının üzerinden alınmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.
  2. 3)      Piyasada mevcut olmayan ancak provizyon sisteminde kayıtlı olup Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olan ürünlerin, ivedilikle medula sisteminden çıkarılması gerekliliğini bildiriyoruz.
  3. 4)      Dünya’da hiçbir ülkede uygulanmayan ve ayaktan tedavilerde hastane eczanelerinde ilaç verilmesine zemin hazırlayan ‘’günübirlik tedavi’’ sisteminde ilaçların hastaneler tarafından karşılanıyor olması, tedavi giderlerini olumsuz etkilemekle birlikte, denetimsizliği de beraberinde getirmesi sonucunda tedavi maliyetlerini arttırdığını tüm kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
  4. 5)      5 Kasım 2011’de yapılan Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik sonucu, Kamu Kurum iskontolarının değiştirilmesinden kaynaklanan, tebliğe aykırı uygulamanın sürdüğü halen 136 kalem ilaç mevcut olup, meslektaşlarımız ve hastalar önemli mağduriyetler yaşamaktadırlar. Konuyla ilgili olarak bu düzenlemeleri tek taraflı yapan Sosyal Güvenlik Kurumunun ve bu düzenlemeye uymayan  İlaç Firmalarının sorumluluklarını bir an önce yerine getirerek günlerdir süregelen bu soruna çözüm üretmeleri gerekliliğini vurguluyoruz.
  5. 6)      5 Kasım 2011 ve 10 Kasım 2011’de gerçekleşen ilaç fiyat indirimleri ve kamu kurum ıskontosu artışları sonrasında, eczanelerimizdeki mevcut ilaçlarda oluşan stok zararların ödenmesi için gerekli yasal düzenleme yapılmış olmasına karşın, aylardır kayıplarımızın telafisi için adım atmayarak gereğini yapmayan ilaç firmalarına gerekli yaptırımın uygulanması konusunda bu düzenlemeleri yapan yetkilileri göreve davet ediyoruz.
  6. 7)      Eczanelerin her geçen gün biraz daha ağırlaşan koşullarda özveri ile sağlık hizmetini sürdürmeye çalıştığı, artan işletme giderleri ve hemen her gün düşen ciro ve buna bağlı olarak azalan karlılıklar sonrasında; ilaç fiyat kararnamesinde düzenleme yapılarak eczacı kar oranlarının artırılması kaçınılmaz hale gelmiştir.