TEB'den...
HER ŞEYDE, HER YERDE, HEP BERABER
Eczacılık mesleğinin yapısal sorunları olduğu kadar güncel sorunlarının da yakıcılığı karşısında Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Bölge Eczacı Odası Başkan ve Yöneticileri olarak, ilaç ve eczacılık alanında son dönemde ortaya çıkan değişikliklerle ilgili her zaman olduğu gibi bugün de ortak bir duruş sergileyeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.
Bizler, meslek örgütümüzün görüşü alınmadan hizmet sunum alanımızla ilgili değişikliklerin istemesek bile uygulayıcısı yapılıyoruz. Son durumda, sorumluluklarını yerine getirmeyen ilaç firmaları yüzünden eczacıların içine düşmüş olduğu sıkıntılı ve artık sürdürülemez süreç daha da derinleşmektedir. Eczacı, halkına hizmet etmeye çalışırken, ilaç firmalarının kanunu ve mesleğimizi tanımaz tavırlarına maruz kalmaktadır. Bunun karşısında kamu da bugüne kadar kendi uygulamaya koyduğu kurallara uymayan ilaç şirketleri konusunda hiçbir şey yapmamıştır.
Firmaların devlete yapması gereken indirimlere eczanelerin aracılık etmesi artık sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. İlacın tek alıcısı olan kamuya firmalarca verilen ıskontoların hesaplanmasında zaten çok açık bir haksızlık varken, 5 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile ilaçların kamu kurum ıskontoları ortalama yüzde 7.5 oranında artırılmış olması karşısında, bu artışın bazı firmalar tarafından verilmeyeceğinin açıklanması kabul edilemez. Aynı kanun tanımaz tavır, eczane stoklarında oluşan zararların karşılanması noktasında da sergilenmektedir. Tüm bunların yanı sıra eczacıların artık bir teamül haline gelmiş olan ticari ıskontolarının ilaç şirketleri tarafından teker teker sıfırlanmasıyla birlikte; ellerindeki stok ile zaten uzun süredir özverili bir biçimde sağlık hizmeti vermeye çalışan eczacılar, Artık yeter! deme noktasını da geçmiş durumdadır.
Eczacıya sorumlu olmadığı bir yükü yükleyenler, yakın zamanda ilaç sıkıntısının baş göstereceğini bilmelidirler. Eczacının, yüksek fiyattan aldığı ilacı düşük fiyattan verebilme olanağı yoktur. Kamu kurum ıskontoları ile ilgili sorunun çözümüne dair sorumluluğu aldığını Büyük Kongremizde tüm delegelerimiz karşısında ifade eden Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını ve ayrıca konuyu yakından bilen Sayın Sağlık Bakanını ilaç şirketlerinin Kararnameye ve Tebliğe uymasını sağlamaya çağırıyoruz.
İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte bizler Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 54 Eczacı Odası olarak ilan ediyoruz ki;
Bugün Türkiye, vatandaşlarının daha nitelikli sağlık hizmeti almasının karşılığını sağlık alanındaki aktörlere ödetmek yerine akılcı ilaç kullanımını öncelemek, sağlığa ayrılan payı artırmak ve karar alma süreçlerini şeffaflaştırmak zorundadır. Bu yapılana kadar;
· Eczacıların ticari ıskontolarını sıfırlayan, kamu kurum ıskontosu farklarını ödemeyen ve stok zararını karşılamayan firmaların ilaçlarını satabilmesi bundan böyle mümkün olmayacaktır. Bunun yanı sıra ilgili şirketlerin, eczacının haklarını vermemeleri durumunda eczanelerimize mümessil göndermemesi yerinde olacaktır. İlacı eczane üzerinden geçerken eczacıyı zarara uğratan, devlete yapması gerekli ıskontoyu yapmayıp bunu eczacının sırtına bırakan firmalar, eğer bunu ticareten bir çıkış olarak görüyorlarsa bir kez daha ve önemle hatırlatıyoruz ki bu sizin açınızdan ticareten bir çıkış olmaktan öte, olsa olsa sonun başlangıcıdır.
o İçinde bulunulan sürecin getirdiği karmaşa ortamını kurnazca kullananlar,
o ürettikleri ve/veya pazarladıkları ürünün önemini kavramaktan uzak olanlar,
o Varlıklarını borçlu oldukları sağlık alanını kirletenler,
o Eczacının ve eczacı örgütlerinin gücünü bir kere daha görecek